Breeding Cat Burglars - - giving you the oportunity to love a cat
Katteriets historie - om oppdrettet og kattene
Oppdrettets historie
 
Som oppdretter startet jeg med medlemsskap i Sølvkatten, i FiFe, med stamnavnet NO*Cat Burglar og oppdrett av Maine Coon(MCO) i 2008. Det hele startet med forelskelsen i kattungen som har vokst opp til en staut champion: CH (N) Black Eagle's Jamie.  Denne sjarmerende vakre hannkatten har i 2009-2011 fått selskap av sine nydelige damer, (N) Indian Cane Billie Jean som har fått 2 kull og nå er pensjonert. Hun jakter mus sammen med kastraten N*Innocent Rose's Dementhia.
 
I 2011 kom det nye naboer, nemlig de svenske damene S*Makalöse Katter Krusbärsnissan og S* Plymarnas Fortuna.
Dessuten ble jeg fullstendig sjarmert av Savannah katt som rase og startet med oppdrett med stamnavnet Catburglar i TICA etter å ha fått muntlig klarsignal fra kontoret til NRR om at det er greit med medlemsskap i TICA - så lenge det ikke er oppdrett av samme rase i begge klubbene parallelt.
 
Sølvkatten ble lagt ned som rasekattklubb i 2012, så da gikk jeg over til NORAK som er en relativt stor og aktiv klubb i FiFe og var der frem til 20 mars 2014.
 
Som oppdretter hadde jeg frem til denne datoen kun Maine Coon som rase gjennom FiFe og kun Savannah katt som rase gjennom TICA frem til 20 mars 2014 ihht muntlig klarsignal. Imidlertid endret NRR sin holdning(evnt. tolkning av egne statutter) og anmodet skriftlig om at mitt oppdrett i TICA på Savannah katt skulle overføres til  en i familien som ikke er medlem i FiFE eller opphøre.
 
Dette godtok jeg ikke som oppdretter, så fra og med 21 mars 2014 gikk jeg over til TICA også med rasen Maine Coon.
Det var en interessant tid i FiFe/NRR, men siden TICA vokser godt i Norge og har langt færre byråkratiske skjemaer var det etter mitt syn en god ting å gå over til TICA fullstendig. I tillegg har jeg meldt meg inn i NORticats fra 21 april 2014.
 
Kattehistorien til katteriets Maine Coon katter
Maine Coon generelt, er en av verdens største tamkattrase, med sosialt gemytt og amerikansk opprinnelse. En Maine coon utvikles langsom og er ikke ferdig utvokst før i fire-femårsalderen. Maine coon skal være lekne hele livet, med kjærlig adferd. Noen er veldig aktive - mens andre er late. Uansett er de sosiale, noen er så sosiale at de ikke vil å være uten selskap, mens andre Maine Coon men klarer seg fint alene hjemme til eier kommer hjem.
Hannene veier mellom 6,8 og 11 kg(15 and 25 lb) og hunnene mellom 4,5 og 6,8 kg(10 and 15 lb). Høyden på voksne maine coon kan variere mellom 25 - 41 cm(10 and 16 in) og de kan oppnå en lengde på 100 cm(40 in), inkludert halen som kan bli opptil 36 cm (14 in).
Halen er gjerne lang, tilspisset med tjukk pels, omtrent som halen til en vaskebjørn. Kroppen er solid og muskuløs, for å kunne bære kroppsvekten.
Som bildet av  DK*Missmiacoon Chip viser, er også brystet bredt. Han er født 19.05.2011 og veier per 15.02.2013 hele 7,5 kg.
Under er kattehistoriene om katteriets Maine Coon katter - jeg synes selvsagt de er strålende eksemplarer av rasen Maine Coon og skriver litt på historiene i ny og ne
- les og bedøm selv:
 
CH (N) Black Eagle's Jamie
Da (N) Black Eagle's Maine Coon annonserte var det kjærlighet ved første blikk og da første møtet opprant, ble det snart klart at pusungen mente at kjærligheten var gjensidig. At man aldri hadde vært borti rasekatter og maine coon var ingen hindring. Å bruke masse penger på rasekatt fremstod for meg som temmelig merkelig - men er man forelsket, så er man forelsket. Det er ikke alltid rasjonell økonomisk teori skal legges til grunn. Så vi kastet oss ut i kjøp av rasekatt, meldte oss inn i katteklubben Sølvkatten og dro på utstillinger. Der møtte vi en masse andre mennesker med like stor kjærlighet til sine katter
Dette inspirerte til både flere katter og registrering av katteoppdrettet NO*Cat Burglar.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CH (N) Black Eagle's Jamie har EMS-koden MCO d 22, han er altså en rødsolid tabby.
Mamma
Maine Coon katter skal ha en rektangulær kroppsfasong og modnes fysisk sent. Full kroppsstørrelse oppnås visstnok normalt ikke før de er 3-5 år gamle. Noe som kan passe godt på min Jamie - han har ikke sluttet å vokse enda..
Men han hadde utstyret i orden, slik NRR foreskriver "Før en hannkatt anvendes i avl skal den ha en veterinærattest som fastslår at den har normale testikler, og at begge to er på plass i pungen".
Denne kjekke hannkatten har  dermed blitt pappa til både Kull A, B og C her i katteoppdrettet NO*Catburglar - samt pappa til andre lovende kull, blant annet:
Mai 2013 ble Jamie kastrert og har blitt utekatt! Han går fritt omkring på eiendommen og krangler litt med alle nabokattene om hvem som er sjefen i gata - hvis han ikke er opptatt av å kose med alle som går forbi eller stikker innom. Favorittplassen er foreløpig garasjen - for der er det ikke vått når det regner og det er alltid mat der!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(N) Innocent Rose's Dementhia
Denne jenta er rund og god og går godt sammen med alle katter og hunder hun møter - så lenge hun får sin del av kattekosen.
Det første kullet hun fikk var dessverre som resultat av en mislykket drektighet hvor kun en kattunge overlevde. Kattungen var blind og hadde helseproblemer som følge av at kattemor gikk på p-piller da hun ble drektig. Selv om p-pillekuren ble avbrutt med en gang drektighet ble oppdaget så var det for sent. Katter skal ikke ha p-piller når drektighet er påtenkt.
 
Av denne grunn sluttet oppdrettet å gi fertile innekatter p-piller, men velger heller å separere fertile hanner og fertile hunner i romslige kattegårder. Katter blir nemlig drektige gjennom såkalt indusert ovalusjon, dvs: Eggløsning skjer først når katten pares eller stimuleres på lignende måte - det trenger ikke å være når katten er i brunst, som p-pillene skal motvirke.
 
Kattungen fikk navnet Pontus og levde frem til han var 1,5 år hos en av oppdretterens venninner. Han levde ett godt liv, selv om det var kort.
 
(N) Innocent Rose's Demenhtia er en veldig omsorgsfull katt og hun var tross alt en veldig god mor - så uten p-piller var ønsket om en vellykket drektighet stort. Sorgen var veldig stor, da hun mistet begge sine neste kull, ved både første og andre vellykkede drektighet.
 
Hennes gener går derfor ikke videre, for den siste drektigheten hennes resulterte i en kattunge som satt fast og måtte taes ved keisersnitt. Ungen levde en uke før den døde og hun sørget veldig.
Som ansvarlig katteoppdretter ble dermed valget tatt: (N) Innocent Rose's Dementhia ble pensjonist og etter steriliseringen lever hun mye lykkeligere som kastrat, kosekatt og selvutnevnt overhoffmusejeger og selskapskatt.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(N) Indian Cane Billie Jean
Som katteoppdretter sitter man ofte og ser på annonser på nettet og da (N) Indian Cane Billie Jean ble annonsert til omplassering, med hennes finurlige uttrykk var valget greit: Den jenta har en fantastisk farge i pelsen, hun kan bli en fin mamma! (N) Indian Cane Billie Jean var da registrert med EMS-koden MCO f 09 22, dvs en svartskilpaddetabby med hvitt. Dette medførte utfordringer med registrering hos NRR, da hun fikk kattunger med tydelig sølv i kull A og B.
 
Standarden for maine coon beskrives av Federation International Feline(FIFE).
Generelt kan man si at standarden for maine coon beskriver Maine Coon som en langhåret eller medium-langhåret katt, med bløt og silkemyk pels.
Pelslengen er kortere på hodet og skuldrene og lang på magen, flankene manken. Pelsfargen kan være i alle variasjoner og betegnes med EMS-koder som betegner hvilken fargegenetikk katten har og mest sannsynlig vil bringe videre.
 
For deg som nå har gått inn og lest litt om fargegenetikk - det er ikke mulig å få kattunger med sølv, uten at en av foreldrene har sølv!  Så da (N) Indian Cane Billie Jean's datter, NO*Cat Burglar Awilda skulle på utstillingen til Hansakatten i Bergen, ble (N) Indian Cane Billie Jean meldt på for fargebedømmelse - for tydeligere sølvkatt, skal man lete lenge etter!
 
(N) Indian Cane Billie Jean fikk selvsagt ny fargekode den 12.11.2011,
EMS-koden ble MCO fs 09 22, dvs: en svartsølvkilpaddetabby med uspesifisert mengde hvitt.
 
Dermed så reiste naturligvis NRR spørsmål om herkomsten hennes er som oppgitt og da måtte (N) Indian Cane Billie Jean til pers: DNA-test takk!
DNA-test gjøres når det er tvil om opplyst herkomst er korrekt så jeg kontaktet oppdretteren hennes, en utrolig søt og koselig dame som sendte inn DNA-test på foreldrene til (N) Indian Cane Billie Jean og da resultatene forelå fra Norges Veterinærhøgskole kunne vi stolt informere NRR om at DNA-testen viste at de oppgitte foreldrene til (N) Indian Cane Billie Jean faktisk var foreldrene. S*Valle Valentino er en katt med sølvgenet, men er registrert uten sølv har jeg fått opplyst muntlig fra oppdretter.
 
Så vel fornøyd med at DNA-testen for (N) Indian Cane Billie Jean overbeviste NRR gjenstår ennå en utfordring: Flere av jentene i Kull A og B er spotted tabby, ikke klassisk tabby og nedarving av pelsmønsteret Spotted tabby er et relativt omdiskutert område innenfor fargegenetikk, da det ikke er konkludert med hva som forårsaker dette pelsmønsteret. I desember 2011 ble det altså forlangt DNA-testing av kattungene, siden herskende oppfatning er at to klassisk tabby av rasen maine coon, ikke får kattunger med pelsmønsteret spotted tabby.
 
Ja - er det mulig å få spotted tabby etter to klassisk tabby - foreldre, lurer du da på? Ja - det er det i allefall her i oppdrettet. Kattene var i den aktuelle perioden innekatter og den eneste fertile hannen er CH (N) Black Eagle's Jamie, så å DNA-teste for å fastslå foreldreskapet på oppdrettets kattunger, gjøres KUN for å forklare avlsrådet at to klassisk tabby - foreldre kan få kattunger med spotted tabby - mønster.
I desember 2011 er altså DNA-prøver tatt av foreldrene til Kull A og C, så da foreligger resultater av sammenlikningene forhåpentligvis i løpet av mars 2012, trodde jeg. Det man må være klar over når man sender inn DNA-tester er at man må merke blodprøvene tydelig med foreldrenes stamboknummer. Som sagt så gjort - så var det bare å vente på resultatet.
 
NBNB! Jeg lærte desverre at svar på prøvene kan ta veldig lang tid, dersom man ikke orienterer laboratoriet om at prøver for foreldre som skal testes mot en kattunge er sendt inn på ett tidligere tidspunkt enn testen til kattungen, samtidig med at kattungens test sendes inn. Så når jeg sendte en mail og lurte på hvor lang tid testresultatene ville vente på seeg, fikk jeg raskt telefon med forklaring om at de ikke hadde tenkt på at testmaterialet for kattungens foreldre allerede hadde blitt oversendt.
Men de sa også at testresultat skulle foreligge fredag 15 juni - så da sjekket jeg postkassen hver dag fast bestemt på at her skal papirene oversendes til NRR så fort som overhodet mulig! Takket være kjapp reaksjon kom stamtavlene til oppdrettet 10 juli. Da tenkte jeg at nå skal det bli godt å få sendt stamtavlene til kattungenes stolte nye eiere!
 
Men NEIDA - for selvsagt var den første stamtavlerekvisisjonen lagt til grunn. Der hadde jeg prestert å skrive mitt eget stamnavn feil og til og med oppgitt enn hannkatt som hunnkatt. Selvsagt hadde jeg jo sagt i fra om feilene, men i mellomtiden har bytte av katteklubb og behandling av DNA-testen i avlsrådet fortrengt min muntlige beskjed hos NRR. Forståelig nok tenkte jeg og tok en ny telefon - den 26 juli forelå samtlige korrekte stamtavler for kull B og jeg kunne sende dem til kattungeeierne etter å ha forsikret meg om hvilken adresse de ville ha stamtavlen til.
 
Etter alt dette strevet og styret med avstamning, valgte oppdrettet å pensjonere (N) Indian Cane Billie Jean.
 
Den 15.12.2011 ble hun kastrert og jakter nå mus rundt på eiendommen, lykkelig og fornøyd, sammen med kastraten (N) Innocent Rose's Dementhia - hvis ikke hun krever tilgang til garasjen der alt tydeligvis skjer.
 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
S*Makalöse Katter Krusbärsnissan
S*Makalöse Katter Krusbärsnissan har EMS-koden MCO fs og er altså en solid svartsølvskilpadde.
Hun har i likhet med (N) Indian Cane Billie Jean lysgrønne øyne, mens CH (N) Black Eagle's Jamie har lysebrune.
Når det gjelder fargen på øynene tillates alle for maine coon, med unntak av  blå eller oddøyde(Dvs: to øyne med ulik farge) hos katter med annen farge på pelsen enn hvit. Ellers kan det nevnes at Maine Coon har store poter som gjerne har små hårtufser mellom tærne. Ekstra lange hårtufser i ørene har de også, noe som kan gi dem ett gaupeaktig utseende, som man ser på bildet over .
S*Makalöse Katter Krusbärsnissan fikk ett kull i sverige før hun kom til Norge i voksen alder. Hennes gamle eier valgte å omplassere henne da de ikke kunne ha katteoppdrett lenger. Det tok sin tid før hun ble husvarm, men her i oppdrettet har hun først fått kull C sammen med (N) Black Eagle's Jamie i 2011 og i 2012 fikk hun kull D sammen med DK*Missmiacoon Chips.
Hun har ennå ikke tatt noen tittel, men har 2 cert og skal på utstilling i november/desember 2012 om hun har fått tatt seg inn igjen etter de 5 kattungene hun fikk i kull D.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
S*Plymarnas Fortuna
S*Plymarnas Fortuna har just flyttat hit från Sverige och tycker världen er fin her med!
I år kom stamtavlen i retur fra NRR så nå laddar hun up til utstälning i Norge! Kanskje vil hon också til Sverige och treffe familien hos Plymarnas?
Mange er skeptiske til helhvite maine coon fordi mange helvhite maine coon's er døve. Derfor parres ofte helhvite maine coon med maine coon av annen farge for å senke sannsynligheten for at kattungene fødes uten hørsel(døve). Hvis man skal avle med, eller stille ut en hvit maine coon, testes hørsel og hørselsattest utstedes av veterinær.
S*Plymarnas Fortuna både hører og ser veldig godt og mener hun kommer fra en lang rekke Maine Coon's med hørselen i orden og gjett om hun er stolt av det. På toppen av hodet har hun sin blå hørselsflekk, som jeg fikk lære var ett tegn på at hun hører av en vennlig oppdretter på utstillingen til Hansakatten i Bergen.
Nå for tiden er hun lekekameraten til (N)Black Eagle's Jamie, mens hun venter på sitt nye hjem. Ute er hun en vilter og leken krabat - så lenge hun får viljen sin. Hun vil bare kose når det passer henne og det passer som regel best når andre enn henne får oppmerksomhet fra før - da vil hun være med!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DK*Missmiacoon Chip
I høst fikk oppdrettet tips om en hannkatt med særs gode genetiske linjer fra det TICA-registrerte oppdrettet Missmiacoon. Høsten 2012 ble depositum og avtale om rabiesvaksinering per mail inngått. Dermed tok det 3 måneder lengre enn vanlig før han kunne hentes. Den 5 januar, da besøk enten ville danne grunnlag for om han skulle bli med eller ikke , demonstrerte han sitt fantastisk gode gemytt og sjarmerte seg inn i våre hjerter, så vi tok ham med oss hjem.
På bildet er han 8 måneder. Nå er han 11 måneder og med alle sine 7,5 kilo allerede den største hannkatten i oppdrettet.
Vi holdt ham i ensomhet de første 2 månedene for å se hvordan helsen hans var og da vi var overbevist om at han hadde kommet seg etter en liten forkjølelse, ble han sluppet ut på verandaburet med S*Makalöse Katter krusbärsnissan.
Det tok litt tid, men i april førte romansen frem og 16 juni ble hans første kull født. Kull D er det beste kullet oppdrettet har fått.
Denne flotte svartsølvsolide hannkatten er altså blitt pappa til både Kull D, E og G her i katteoppdrettet NO*Catburglar - men han lånes ikke ut til andre oppdrettere i tråd med kontrakten med hans oppdretter Miss Mia Coon.
Nå om dagen tusler han fornøyd rundt inne alene i påvente av å få tilbake den fine kattegården sin til våren - for nå har han akkurat fått sitt første CAC og kan sole seg i sin egen glans!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Les mer gjerne mer under katteraser
eller følgende bøker:
Robinson's "Genetics for Cat Breeders and Veterinarians"
Website Builder drives av  Vistaprint